04|08|1933 - 19|01|2012
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Rudi van Dantzig

Over vrijheid

Denken in meervoud

Op 25 april 2005 hield Rudi van Dantzig in het Provinciehuis in Haarlem de Willem Arondéus-lezing. Het thema was 'Kun je zijn wie je bent of is die vrijheid lastig geworden?'. Van Dantzig schreef in 2003 een boek over de kunstenaar en verzetsman Willem Arondéus. Hij besloot zijn verhaal met de woorden:

Monument voor een gestorven jongen
Ellen Brusse en Lieven Verhuisen in Monument voor een gestorven jongen. Fotograaf: Siegfried Regeling. Collectie Theater Instituut Nederland.
"De wereld van de dans, waar ik uit voorkom, was misschien de beste opleiding tot het juiste -en wat mij betreft mooiste- voorbeeld van vrijheid om jezelf te zijn. In de dans, het klassieke ballet in elk geval, beleef je die roes van vrijheid binnenin jezelf, maar je weet ook donders goed dat die vrijheid intens samengaat -en afhangt- van anderen. Van andere elementen, andere disciplines, andere mensen.

Er staat een tijd voor de deur waarin het 'ik' niet meer op prijs wordt gesteld, dan zal het 'wij' alles zijn wat nodig is om de samenleving gezond en op poten te houden. Samenleving, dat woord spreekt voor zich: we zullen moeten praten, luisteren, toegeven, begrijpen, accepteren. Het zal een langdurig, moeilijk en vaak onplezierig proces van vallen en opstaan worden, van geven en inschikken. Van afstand doen van verworven rechten en van individuele vrijheid. Van het op de tweede plaats zetten van dat kostbare 'ik' en denken in meervoud."

Geciteerd uit: Trouw, 27 april 2005 

 
Portret Rudi van Dantzig. Fotograaf: Siegfried Regeling. Collectie Theater Instituut Nederland.
Portret Rudi van Dantzig. Fotograaf: Siegfried Regeling. Collectie Theater Instituut Nederland.
 
Alleen in Rudi van Dantzig
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030