29|5|1938 - 5|9|2008
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Ritsaert ten Cate

Beeldende kunst

Het atelier van Ritsaert ten Cate in de Rijksacademie in Amsterdam. Foto: onbekend. Collectie Theater Instituut Nederland.
Het atelier van Ritsaert ten Cate in de Rijksacademie in Amsterdam. Foto: onbekend. Collectie Theater Instituut Nederland.
Na de leiding over de door hem opgerichte tweede fase kunstopleiding DasArts in 2000 te hebben overgedragen aan Alida Neslo, kreeg Ritsaert ten Cate de kans om met ingang van augustus 2000 een jaar bij P.S.1 in New York in een eigen studio te werken. Na terugkomst meldde hij zich op 63-jarige leeftijd aan als student bij de Rijksakademie van Beeldende Kunsten en werd daarmee de oudste resident van de Rijksakademie ooit.

Volgens eigen zeggen bleef hij ook als kunstenaar doen wat hij in 1965 al met Mickery in Loenersloot was begonnen: uitdrukking geven aan reacties op signalen uit de samenleving. In zijn werk als autonoom kunstenaar "legde hij zich toe op het maken van beelden en installaties waarin iconen van de werkelijkheid tegenover de kwetsbaarheid van persoonlijke herinneringen, foto's, gevonden voorwerpen, aantekeningen, krantenknipsels en theaterprops worden geplaatst en van een filosofisch commentaar worden voorzien". (Geciteerd van website kunst.nu)

Op de website TouchTime.nl wordt een overzicht gegeven van Ritsaert ten Cate als beeldend kunstenaar, met onder andere overzichten van alle werken en tentoonstellingen die hij maakte. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van Ritsaert ten Cates werk als beeldend kunstenaar, geëxposeerd bij kunsthandel Rueb in Amsterdam.

 
Ritsaert ten Cate in Japan, 1977. Foto: onbekend.  Collectie Theater Instituut Nederland.
Ritsaert ten Cate in Japan, 1977. Foto: onbekend. Collectie Theater Instituut Nederland.
 
Alleen in Ritsaert ten Cate
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040
2050