25|7|1916 - 6|5|1978
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Ko van Dijk

Saalborn - Parser

Na de onverwachte dood in 1937 van zijn vader, Ko van Dijk Sr., verlaat Ko van Dijk Jr. het gezelschap van zijn vader. Louis Saalborn vraagt hem om bij zijn gezelschap Saalborn-Parser te komen spelen. In de zomer van 1938 speelt hij er zijn eerste rol in het stuk Mijnheer Schlögl. Hij zou er twee jaar blijven. Louis Saalborn was in die jaren als een tweede vader voor Van Dijk.

Ko van Dijk in Wij hebben er één (1939) van Saalborn-Parser. Foto: NV Vereenigde Fotobureaux. Collectie Theater Instituut Nederland. 'Het zouden twee jaren worden die een diepgaande invloed op mijn loopbaan hebben gehad. Dat was in de eerste plaats het gevolg van de grote indruk die de persoonlijkheid van Louis Saalborn op mij maakte. Ik aanbad hem als een vader. Hij leek in mijn ogen ook op mijn vader, groot, breed en machtig. Van hem heb ik in die twee jaar, voor een belangrijk gedeelte, mijn vak geleerd. Hij kon soms behoorlijk tegen mij tekeer gaan als ik iets deed dat niet naar zijn zin was, maar ik had zo'n ongelooflijk respect voor hem dat ik aandachtig naar hem luisterde en het allemaal zeer ter harte nam. Hij heeft mij in die twee jaar een aantal rollen laten spelen van een zekere importantie en zelfs een paar belangrijke grote rollen. Ik wist dat hij mij die rollen gaf omdat hij vertrouwen in mij had en daarom werd het voor mij een levenskwestie om te zorgen dat ik ze goed speelde.' (geciteerd uit: Ko van Dijk van Guus Verstraete (Semper Agendo 1973).

Hieronder vindt u in chronologische volgorde een overzicht van de stukken waarin Ko van Dijk speelde gedurende de twee jaar dat hij aan het gezelschap Saalborn-Parser verbonden was.

 
Ko van Dijk in Dagboek van een herdershond. Fotograaf onbekend.
Ko van Dijk in Dagboek van een herdershond. Fotograaf onbekend.
 
Alleen in Ko van Dijk
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020