25|7|1916 - 6|5|1978
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Ko van Dijk

Haagse Comedie

Schakels van de Haagse Comedie. Foto: Pan Sok. Collectie Theater Instituut Nederland. Na zijn ervaring als freelancer in 1964 met de Haagse Comedie van Paul Steenbergen, verbindt Ko van Dijk zich in 1967 als vaste speler aan het Haagse gezelschap. Hij verhuist ervoor van Amsterdam naar Den Haag. Zonder heimwee te krijgen. Met Paul Steenbergen heeft hij een bijzondere band:

'Hoe moet je dat nou zeggen...? Steenbergen is een groot man, een van onze allergrootste mannen, maar groot in de goeie zin van het woord. Paul geeft mij alles wat ik nodig heb om mij prettig te voelen aan een gezelschap. Mijn artistieke waarde laat hij mij voor honderduizend procent. Als man geeft hij mij vriendschap... oprechte vriendschap... en ja... hoe moet ik dat zeggen ... hij behandelt me op niveau, dan wil dat niet zegggen dat anderen mij niet op niveau hebben behandeld... maar bij Paul kan ik voor honderd procent zijn de man die ik ben. Ik ben geloof ik niet heel duidelijk... Als ik iets uitgesprokens over Paul zou zeggen, dan zou mèn direct gaan denken dat het denigrerend over anderen is, en dat wil ik niet, daar heb ik geen behoefte aan en dat is ook niet zo! Maar bij Paul heb ik net iets méér... En daarom heb ik direct gezegd: "Twee jaar wil ik direct bij je blijven en als we mekaar daarna nog nodig hebben, dan blijf ik er." (geciteerd uit interview door Joop van den Broek met Ko van Dijk voor het Troskompas, 1967)

Van Dijk blijft bij de Haagse Comedie tot 1974. Paul Steenbergen heeft het jaar ervoor de directie overgedragen. In de nieuwe richting van het gezelschap, o.a. met optredens in het Haags Ontmoetingscentrum voor Theaterkunsten (HOT), kan Van Dijk zich niet goed vinden. Een nieuw driejarig contract dat op 1 september 1974 in zou gaan, werd door de toenmalige directie in april van dat jaar geannuleerd. Zij liet Ko van Dijk de brief met de afzegging tekenen, maar pas thuis realiseerde Van Dijk zich wáár hij zijn handtekening onder gezet had. Hij was verbijsterd, en het Haagse gezelschap begon in te zien dat ze misschien wel niet zonder Van Dijk zouden kunnen. Ze wilden hem terug, maar voor Van Dijk was de dialoog gesloten. Hij heeft nog aan één stuk zijn medewerking verleend: Begeerte onder de olmen dat op 7 september 1974 in première ging.

Bron: Interview in Elsevier van 20 april 1974.

Hieronder vindt u een chronologisch overzicht van de rollen en regies die Ko van Dijk bij de Haagse Comedie, in 1964 als freelancer, daarna in vaste dienst, vervulde.

 
Ko van Dijk in Dagboek van een herdershond. Fotograaf onbekend.
Ko van Dijk in Dagboek van een herdershond. Fotograaf onbekend.
 
Alleen in Ko van Dijk
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020