25|7|1916 - 6|5|1978
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Ko van Dijk

Centraal Tooneel


Met Mary Dresselhuys in Colinette van het Centraal Tooneel. Collectie Peter-Jan van Dijk.
In 1940, na zijn twee jaren bij Louis Saalborn, kreeg Ko van Dijk een engagement bij het Centraal Tooneel van Cees Laseur. Hij zou er tot het einde van de oorlog blijven.

'Bij Laseur kwam ik in een totaal ander genre. Dat was een comedie- en blijspelgenre, wat ik tot dan toe nooit had gedaan. Bij Saalborn had ik altijd ernstige rollen, type-rollen gehad. Laseur brcht mij een andere kant van het vak bij: veel geacheveerder... ja... een hele ándere kant... Die heb ik méé kunnen pikken. Het had net zo goed gekund dat ik daar géén talent voor had gehad, dat ik eenzijdiger was geweest... maar dat was het God zij gedankt niet... ik kon dat meepikken.  Die andere kant van het vak heb ik geloof ik ook behoorlijk gebruikt. Ik speelde er grote rollen, onder andere ook mijn eerste grote Shakespeare-rol: Romeo in De klucht der vergissingen, Laertes in Hamlet en in Naar het u lijkt. Ik heb daar ook met Mary Dresselhuys mijn eerst jeune amoureux gespeeld - een soort werk waar niemand mij erg geschikt voor vond, maar ik moet zeggen, dat is gelukt, daar in Colinette van Achard. (geciteerd uit interview door Joop van den Broek met Ko van Dijk voor het Troskompas, 1967)


Cees Laseur. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie Theater Instituut Nederland.
Hieronder vindt u een chronologisch overzicht van de stukken en rollen die Ko van Dijk bij het Centraal Tooneel van Cees Laseur tussen 1940 en 1945 speelde.

 
Ko van Dijk in Dagboek van een herdershond. Fotograaf onbekend.
Ko van Dijk in Dagboek van een herdershond. Fotograaf onbekend.
 
Alleen in Ko van Dijk
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020