23 | 2 | 1942
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Joop van den Ende

Bassie en Adriaan

17 december 1976

Publiciteitsfoto 'Bassie en Adriaan', 1990.
Publiciteitsfoto 'Bassie en Adriaan', 1990.
Bassie en Adriaan
Omroep: TROS
Regie: Guus Verstraete Jr., Aad van Toor
Producent: Joop van den Ende
Script: Bas van Toor, Aad van Toor, Jaap Stobbe
Met o.a.: Bas van Toor, Adriaan van Toor

Avonturenserie van de broers Bas en Aad van Toor, beter bekend als het populaire duo Bassie en Adriaan. Adriaan is acrobaat en Bassie zit vol kattenkwaad: Bassie is een clown met clownspak en rode neus en stelt kijkers gerust met de woorden: "Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen". Adriaan is te herkennen aan een paars/blauw bloesje met ruches in de stijl van de jaren '70. De avonturen spelen zich vaak in het buitenland af en worden afgewisseld met liedjes.

Het idee om een televisieserie te maken komt van de broers Van Toor en Joop van den Ende. Ze benaderen de TROS en mogen een proefuitzending maken die op 17 december 1976 wordt uitgezonden. Naar aanleiding van het succes van deze uitzending, wordt de serie doorgezet. Opnames vinden plaats in de zomer van 1977 en op 10 januari 1978 wordt de eerste aflevering uitgezonden.

Met Bassie en Adriaan brengen de gebroeders Van Toor, samen met producent Joop van den Ende, het genre avonturenserie voor kinderen terug op de buis. Er verschijnen zowel korte educatieve programma's als langere series. In de korte educatieve programma's leren kinderen zo het alfabet. In de serie beleeft het duo allerlei spannende avonturen. Door de jaren heen verschijnen er negen verschillende Bassie en Adriaan avonturenseries voor de TROS.

De series werden voor een groot deel opgenomen in Circus Renz en daardoor werd in de begin jaren tachtig het plan geboren om het Circus Bassie & Adriaan te starten. De première van het circus was op 28 maart 1980 in Haarlem. Het circus toerde door heel Nederland en België van maart tot en met oktober 1980, maar kostte veel meer tijd dan van tevoren bedacht. Door stress en vermoeidheid werd de onderlinge verhouding tussen de broers Van Toor en Van den Ende er niet beter op. Op 24 november 1980 sloot het circus de tournee af in het Amsterdamse Carré Theater. In die week stopte ook de samenwerking tussen de broers Van Toor en Joop van den Ende.

Tijdens de opname van ‘Bassie en Adriaan en de Huilende Professor’, kwam Van den Ende met het idee om het circus naar zichzelf te vernoemen, daar hij de sponsor was van de tent en zijn samenwerking met Bassie en Adriaan toch tot een einde was gekomen. Zo werd Circus Bassie & Adriaan omgedoopt tot het Joop van den Endecircus, waarin Bassie & Adriaan in de namiddag zouden optreden en André Hazes in de avondvoorstellingen. Ondanks de populariteit van Hazes bleef het succes uit. Op 17 oktober 1982 werd de laatste voorstelling gegeven en werd het circus opgedoekt.

De broers Van Toor gingen door met Bassie en Adriaan voor de TROS televisie. De laatste televisieuitzending is op 16 oktober 1997. Uiteindelijk zijn er 132 officiële afleveringen gemaakt en 9 specials.

Bronnen: Beeld en Geluid Wiki, stage-entertainment.com en wikipedia.nl.

 
Promotiefoto van de conferencier Joop van den Ende. Foto: onbekend. Herkomst: Privécollectie.
Promotiefoto van de conferencier Joop van den Ende. Foto: onbekend. Herkomst: Privécollectie.
 
Alleen in Joop van den Ende
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040
2050