23 | 2 | 1942
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Joop van den Ende

Televisie

Joop van den Ende en Ron Brandsteder tijdens de opnames van de Showbizz Quiz. Foto: onbekend.
Joop van den Ende en Ron Brandsteder tijdens de opnames van de Showbizz Quiz. Foto: onbekend.
"Ik vind het leuk om televisieprodukties te maken, maar als ik zou moeten kiezen tussen televisie en theater, zou ik altijd voor theater kiezen. Televisie is zo vluchtig. Je bent een hele tijd met iets bezig en in een uurtje is het weg. Theater draait een heel seizoen, dan kan je nog eens bekijken wat je maakt." (De Volkskrant, 3 december 1977)

Hoewel Van den Ende nooit onder stoelen of banken heeft gestoken dat zijn hart bij het theater ligt, heeft hij ook decennia lang met grote gedrevenheid voor televisie gewerkt. Hij had een goede neus voor kwaliteitsdrama, heeft Nederland verslingerd doen raken aan de soap en blonk uit in het produceren, en vaak ook bedenken, van grote televisieshows. Met zijn begin jaren tachtig opgerichte bedrijf Joop van den Ende Productions maakte en bedacht hij televisieprogramma's voor zo goed als alle publieke omroepen. Later werden dat programma's voor het commerciële RTL.

In 1989 bleek hij zijn tijd te ver vooruit: met TV10 had hij zijn eigen, commerciële omroep willen beginnen. De politiek dwarsboomde zijn plannen en die eigen omroep is er nooit gekomen. In 1994 fuseerde zijn bedrijf met dat van producent John de Mol tot Endemol. Endemol maakte in 1999 het wereldwijde succesprogramma Big Brother. Mede door dat succes wilde het Spaanse Telefónica een jaar later omgerekend naar nu 5,5 miljard euro voor de overname van het bedrijf betalen. Zowel De Mol als Van den Ende werden in één klap miljardair. Van den Ende besloot uit de televisiebranche te stappen en zich op zijn eerste en grote liefde te richten: het theater.

Joop van den Ende produceerde vele tientallen televisieprogramma's. Hieronder vindt u een representatieve selectie van enkele grote successen. Elders op deze website, onder de knop 'video' kunt u een compilatie bekijken van fragmenten van door Van den Ende geproduceerde televisieprogramma's.

 
Promotiefoto van de conferencier Joop van den Ende. Foto: onbekend. Herkomst: Privécollectie.
Promotiefoto van de conferencier Joop van den Ende. Foto: onbekend. Herkomst: Privécollectie.
 
Alleen in Joop van den Ende
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040
2050