27|4|1921 - 13|11|2014
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Feike Boschma

Volgens Hinderik de Groot

Anders

Kunstenaar Hinderik de Groot herinnert zich:

Het is 1950, ik ben acht en ga met mijn moeder naar ‘Damstad’, een festiviteit op de Dam in Amsterdam met nagemaakte oude huisjes waarin van alles gebeurt. Er is ook een poppenkast. Vreemd genoeg zit je binnen te kijken, niet buiten. De hoofden van de poppen zijn gemaakt van ballonnetjes en die gaan los en schieten omhoog. Ik ben verbijsterd.

Begin jaren zestig. Ik ben assistent van Jan Nelissen en leer wat theater is: reizen, opbouwen en afbreken van de kast, decors, coulissen en friezen, achterdoek en voordoek, voetlicht en spots met een dimmerkast, een loodzware Revox, zweetlucht tijdens het spelen, applaus. En tot slot de kroeg in. We spelen met handpoppen. Op een dag treedt Feike in Jan zijn theater op, met Peter Struycken nog als assistent, geloof ik. Moederliefde: een lap met heel veel handen en een verhalende tekst. En dan het ongelooflijke: een stukje met platte, elementair gekleurde, geometrische figuren. Het is een eye-opener voor mij: natuurlijk dit kan ook!

Ik zit met Feike aan het kikkerslootje langs de Kalfjeslaan. We komen van het Amstelveens Poppentheater of zijn daarheen op weg. Ik laat Feike een van mijn gedichten lezen. Eén regel luidt: ‘klop klop klop klop klop klop onderaan de dijk’. “Drie keer ‘klop’ is wel genoeg,” zegt Feike peinzend, “denk je niet?” Thuis werp ik me die avond op de kunst van het weglaten.
 
Een andere keer bespreken we een film die we alle twee hebben gezien. Verbaasd luister ik naar Feike die grinnikend uitlegt waarom de film zo leuk was, ik vond er niks aan! Mede hierdoor ga ik anders naar de dingen kijken.

Die ballonnetjes… was het nou wel of niet Feike die daar speelde? Het maakt niet zoveel uit. Ik werd gebiologeerd door een wereld waarin dingen anders waren en in die wereld heeft Feike een belangrijke rol gespeeld. Dank je wel Feike!

Hinderik de Groot
Purmerend, 14 april 2011

 
Publiciteitsfoto van de voorstelling ‘Feike’. Foto: Emilio Brizzi, Tet Lagemaat. Collectie: Theater Instituut Nederland.
Publiciteitsfoto van de voorstelling ‘Feike’. Foto: Emilio Brizzi, Tet Lagemaat. Collectie: Theater Instituut Nederland.
 
Alleen in Feike Boschma
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030