27|4|1921 - 13|11|2014
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Feike Boschma

Volgens Wim Kerkhove

De poppenkast als essentie van bestaan

Wim Kerkhove (l) met Feike Boschma. Foto: Lotte Kerkhove. Collectie: Wim Kerkhove
Wim Kerkhove (l) met Feike Boschma. Foto: Lotte Kerkhove. Collectie: Wim Kerkhove
"Met Feike Boschma heb ik regelmatig samengewerkt vanaf vrijwel het begin van mijn eigen carriëre als beroepspoppenspeler (1976). In 1980 zorgde Feike ervoor, dat ik door de Gemeente Amsterdam werd gevraagd om Poppenspeler van de Dam te worden. Sinds die tijd hebben wij elkaar niet meer uit het oog verloren en achter menig kopje koffie en borrel vele gesprekken gevoerd en plannen voor gezamenlijke projecten gesmeed.

Feike heeft altijd grote interesse en waardering gehad voor de poppenkast van Jan Klaassen. Hij zei daarover ooit: “De poppenkast - hoezeer ook onderschat - vertoont de essentie van ons bestaan, gedompeld in een atmosfeer van sterke verbeeldingskracht en een paraatheid van geest die altijd lik op stuk geeft.”

Belangrijk thema van veel van onze ontmoetingen was dan ook Feike's relatie met het Jan Klaassenspel en het contrast tussen mij als Jan Klaassenspeler (down to earth / direct) en Feike als marionettenspeler (lyrisch in de wolken / indirect). Onze eerste geslaagde samenwerking resulteerde in de film 'De Marionetten van Cabalt' (TIN) (1986). In 2000 maakten wij de voorstelling 'Het leven van Jan Klaassen', in 2002 'Dansende Dood' en in 2004 'Sterrennacht' (oorspronkelijk 'Cirque des Etoiles'. In 2009 heeft Metje Blaak 'Dansende Dood' verfilmd.

Bij Feike en mij leven nog vele ideeën voor nieuwe stukken. Voor één hebben wij alvast de titel bedacht: Lappen en Leuren. Het uitgangspunt is, dat een poppenspeler in elk lapje wel de geschiedenis ziet, het leven, de beweging, een popje met een eigen verhaal. Een enkele keer is er een lapje waar het nooit wat mee lijkt te worden. Iedere keer als hij het tegenkomt, denkt hij: 'Nu moet ik er iets mee doen, anders wordt het nooit iets'."

Wim Kerkhove  
Amsterdam, 30 januari 2011


Voor meer informatie over de samenwerking van Wim Kerkhove en Feike Boschma: zie de website feikeboschma.com

 
Publiciteitsfoto van de voorstelling ‘Feike’. Foto: Emilio Brizzi, Tet Lagemaat. Collectie: Theater Instituut Nederland.
Publiciteitsfoto van de voorstelling ‘Feike’. Foto: Emilio Brizzi, Tet Lagemaat. Collectie: Theater Instituut Nederland.
 
Alleen in Feike Boschma
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030