Een leven lang theater Theaterencyclopedie Erik Vos

De geschiedenis van de soldaat

22 mei 1963

De geschiedenis van de soldaat
Omroep: KRO
Cameraregie: Ben Mettrop
Spelregie: Erik Vos

Muziektheateruitvoering van L`histoire du soldat van componist Igor Stravinski en schrijver Charles-Ferdinand Ramuz, uitgevoerd door De Nieuwe Komedie in samenwerking met het Brabants Orkest.

Een soldaat (Joop van der Donk) wordt op weg naar zijn geboortestad misleid door de duivel (Peter van der Linden). In ruil voor zijn gekoesterde viool biedt de duivel hem een toverboek aan. Eenmaal thuisgekomen ontdekt hij dat hij erin is geluisd: in plaats van drie dagen zijn drie jaar verstreken, zijn familie herkent hem niet meer, zijn verloofde is inmiddels getrouwd en heeft bovendien al kinderen. Rijk maar ongelukkig besluit hij de strijd aan te gaan met de duivel.

Overige rollen: prinses (Toos Waldman), verteller (Jan van Kasteren). Choreografie van de dans van de prinses: Jan Revel. Muziek: Anton Koene (viool), Simon Kieft (contrabas), Huib Steendijk (klarinet), Nico van Wieringen (fagot), Jan Zwiggelaar (trompet), Hans Komst (trombone) en Henk de Brouwer (slagwerk). Decor en kostuums: Leontien van Beurden. Maskers: Lisette van Meteren en Leontien van Beurden.

Bron: catalogus Instituut voor Beeld en Geluid

 
De gecroonde leersse, 1961. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie: Theater Instituut Nederland.
De gecroonde leersse, 1961. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie: Theater Instituut Nederland.
 
Alleen in Erik Vos
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040