Een leven lang theater Theaterencyclopedie Erik Vos

Gezin

Huwelijk met Inez van Dullemen.
Huwelijk met Inez van Dullemen, 12 juni 1954.
Tijdens zijn verblijf in Parijs (1949-1950) ontmoet Erik Vos op een avond in het Collège Néerlandais de Nederlandse schrijfster Inez van Dullemen, die op dat moment op doorreis is naar Spanje. Om indruk op haar te maken laat hij zich voor haar neus plat op de grond vallen, iets dat hij bij Decroux geleerd heeft. Het heeft effect want ze valt ook voor hem en krijgen een relatie. In 1954 geven ze elkaar het jawoord. In zijn autobiografie beschrijft hij deze eerste ontmoeting:

“In de hal zat, met de rug naar de ingang toe, een blond meisje. Nieuwsgierig als ik was liep ik in haar richting, passeerde haar, keerde mij daarna om, om quasi nonchalant terug te lopen, zodat ik de kans kreeg haar gezicht te zien. Niet alleen het blonde haar, dat in het schijnsel van het kale neonlicht scheen op te lichten, maar de hele persoon die onder die in brand staande haardos verborgen zat, trof mij”. (Bron: In de arena, Erik Vos, 1999)

Inez stimuleert hem in zijn mimeperiode, maar raadt hem aan ook verder te kijken. Ze laat hem kennismaken met toneelteksten, waarmee er een nieuwe wereld voor hem opengaat. Als schrijfster en regisseur werken ze vaak samen. In het begin vertaalt en bewerkt Inez toneelteksten voor Eriks voorstellingen, later gaat ze ook zelf stukken schrijven. De meeste tijd besteedt ze echter aan het schrijven van boeken, die ze altijd eerst aan haar man laat lezen. Over elkaar zeggen ze dat ze elkaars meest kritische publiek zijn.

Samen bezoeken ze veel plekken die iets te maken hebben met theater, vooral Griekenland is een populaire bestemming. Als ze daar een keer op vakantie zijn, wordt Inez plotseling heel erg ziek. Ze zitten op een afgelegen eiland, dus wordt ze door de plaatselijke arts op een primitieve manier geopereerd. Dit doet haar meer kwaad dan goed, en ze moet met spoed naar Athene worden gebracht. Daar blijkt het een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te zijn en het is volgens de arts een wonder dat ze het heeft overleefd. Later adopteren ze twee Griekse kinderen, Matthijs (1962) en Celia (1964), want “De plek waar het was misgegaan, moest ons nieuw leven geven.” (Bron: NRC Handelsblad, Frénk van der Linden, 1995)  Het jonge gezin Vos.
Erik Vos, Inez van Dullemen, met kinderen Matthijs en Celia. Foto: Privécollectie.

Met kleinkinderen.
Met kleinkinderen Masha en Vincent. Foto: Privécollectie.


Bron: Boek In de arena, Erik Vos, 1999

 
Een leven lang theater: Erik Vos
Een leven lang theater: Erik Vos
 
Alleen in Erik Vos
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040