Een leven lang theater Theaterencyclopedie Erik Vos

Biografie

Met Inez van Dullemen, Parijs 1952.
Met Inez van Dullemen, Parijs 1952. Privécollectie.
De meeste nadruk ligt bij deze website op het veelzijdige en omvangrijke regiewerk van Erik Vos. Hieronder vindt u echter ook enkele hoofdstukken die een licht werpen op zijn jeugd, het verloop van zijn carrière en zijn latere persoonlijke leven.

Klikt u hier
om naar een korte biografische beschrijving van de theater- en operaregisseur te luisteren uit het radioprogramma Een leven lang.
 • Jeugd
  De jonge Erik Vos brengt veel tijd door in het Volkssanatorium voor tubercolosepatiënten waarvan zijn vader directeur is. In het jaarlijkse kerstspel speelt hij als vierjarige kerstman zijn eerste toneelrol.  
 • Parijs
  Na twee jaar in Parijs lessen te hebben gevolgd bij Etienne Decroux, grondlegger van de mime, is de belangrijkse les die Erik Vos heeft geleerd dat het onmogelijke mogelijk is.  
 • Begin carrière
  Na een eerste, slecht ontvangen regie voor Toneelgroep Theater in Arnhem, wijzigt Erik Vos zijn koers en wordt hij artistiek leider bij het jeugdtheatergezelschap Arena.  
 • Gezin
  Erik Vos en Inez van Dullemen ontmoeten elkaar in 1950 in Parijs en trouwen een paar jaar later. Als schrijfster en regisseur zullen ze vaak samenwerken.  
 • Toneelgroep De Appel
  Samen met de actrices Christine Ewert en Do van Stek en de acteurs Carol Linssen en Peter van der Linden richtte Erik Vos in 1972 Toneelgroep De Appel op. Hij zou er bijna 30 jaar artistiek leider zijn.  
 
Een leven lang theater: Erik Vos
Een leven lang theater: Erik Vos
 
Alleen in Erik Vos
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040