30 | 8 | 1934
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Eric Schneider

Volgens Hans Croiset

Een deur die openging

Portret van Hans Croiset, 2006) Foto: Roel Bogaards. Collectie: Theater Instituut Nederland.
Portret van Hans Croiset, 2006) Foto: Roel Bogaards. Collectie: Theater Instituut Nederland.
Regisseur en acteur Hans Croiset werkte regelmatig met Eric Schneider samen:

"De Hamlet die hij speelde bij het Nieuw Rotterdams Toneel, onder regie van Richard Flink, was voor mijn generatie, die praktisch de zijne is, een deur die openging naar een nieuwe interpretatie, waarin Eric zelf op zo'n heldere, intelligente, broeierige wijze een dertiger, of eind twintiger, dat weet ik niet precies, gestalte gaf zoals de tijd toen was, en dat was absoluut nieuw. En daarin is hij een voorbeeld. En als iemand zo'n overdonderende Hamlet heeft gespeeld, dan wordt alles gerelateerd aan die ervaring. Dat is soms niet altijd even eerlijk tegenover een acteur. Want er zijn natuurlijk maar weinig rollen zo veelkantig.

Later vond ik van hem Virginia Woolf onder regie van Elise Hoomans bijvoorbeeld geweldig. Dat was voor mij ook zo'n voorbeeldrol.

Wat ik zelf met hem beleefd heb, omdat ik er avond aan avond naast stond dat was Iwanow van Tsjechov van het Publiekstheater. En dat was eigenlijk voor mijn gevoel, het logische vervolg op Hamlet. Daar was elke avond die getormenteerdheid, die wist hij op zo'n heldere wijze vorm te geven dat ook dat weer voor jongere generaties, dus onder hem, ook zo'n voorbeeld werd van toneelspelen. Hoe je op een zindelijke manier kunt omgaan met emoties. Dat ze bij een ander overkomen en dat je niet zelf op het toneel staat te zwelgen in je verdriet. En dat deed hij werkelijk voorbeeldloos."

Bron: radiointerview Een leven lang, op 6 januari 2000 door de NPS op Radio 5 uitgezonden. Klik hier om het gehele interview te beluisteren.

 
Portret van Eric Schneider door Susanne Middelberg uit de serie 'Dierbaar verlies', 2011. Privécollectie.
Portret van Eric Schneider door Susanne Middelberg uit de serie 'Dierbaar verlies', 2011. Privécollectie.
 
Alleen in Eric Schneider
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040
2050