03 | 07 | 1942
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Alexandra Radius

Spitzen

Elke dag minstens een half uur op spitzen staan
"Ik dans liever met blauwe nagels krimpend van de pijn, dan op harde klossen. Vanwege het lawaai mogen mijn spitzen beslist niet te hard zijn. In mijn Freeds, via Coëllo uit London geïmporteerd, moeten mijn tenen goed kunnen bewegen en mijn voeten goed in vorm zitten. Ik wil geen hoge neuzen, want daar krijg ik kramp van. Amerikaanse Capezio's zal ik nooit gebruiken, die zijn veel te hard. Vroeger had ik Repetto's, maar mijn 'makertje' ging dood, dus zocht ik een ander.

In de kleedkamers worden ze soms gek van mijn gefreak met schoenen. Ik ben uren bezig met stoppen, lakken met hoedelak, wrijven met harspoeder en schoonmaken met Ceta Bever. Ik onderhoud ze heel secuur en daardoor doe ik soms wel dertig voorstellingen met één paar. Weggooien doe ik zelden en met pijn in het hart.

Van Madame Nora in de Studio Wacker in Parijs leerde ik dat je elke dag, ook in de vakantie, minstens een half uur op spitzen moet staan, desnoods tijdens het koken of voor het slapen gaan. Daardoor ontwen je je tenen niet en blijft de druk er op. Toen ik dat nog niet deed, had ik soms blauwe nagels, die er af vielen, en ontstoken nagelriemen. Helse pijnen waren dat! Toen sliep ik met mijn voeten buiten de dekens en zat ik 's morgens met pinnetjes in het enorme gat tot op het bot te wroeten."

Geciteerd uit: Trouw, 1 september 1983
 
Alexandra Radius. Foto: Jorge Fatauros.
Alexandra Radius. Foto: Jorge Fatauros.
 
Alleen in Alexandra Radius
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040