03 | 07 | 1942
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Alexandra Radius

American Ballet Theatre


Alexandra Radius. 1975. Foto: Jorge Fatauros. Collectie Theater Instituut Nederland
In de zomer van 1968 verhuisden Alexandra Radius en Han Ebbelaar naar New York om als solistenpaar bij het American Ballet Theater te gaan dansen. Ze betrokken een klein appartement op Manhattan, in de Village op 156 Waverley Place. Ze witten de muren en hingen er wat schilderijen op die ze vanuit Nederland in hun handbagage mee hadden kunnen nemen. Ze stortten zich voor twee jaar in het Amerikaanse avontuur.

"We waren al die tijd nogal avantgardistisch bezig geweest (bij het NDT, red.). We wilden wat meer klassieke balletten gaan doen. Die kans kregen we bij het American Ballet Theatre, dat ons als solistenpaar aantrok, nadat we daar met het Danstheater waren opgetreden. Dat is een leerzame tijd geweest en een harde tijd. We zaten een week in de groep en toen gingen we al op tournee naar Japan. Het is niet zoals hier. In Amerika krijg je een contract voor one season. Dat betekent, dat je na die tournee in de WW terecht komt. Terwijl je in die WW loopt, wordt er toch gerepeteerd tot er weer geld is voor een nieuwe tournee. In die twee jaar zijn we heel Amerika doorgetrokken. Tien weken lang acht voorstellingen per week, acht uur per dag in de bus zitten, twee uur 's middags aankomen, inchecken, boodschappen doen, repeteren, optreden, slapen en de volgende morgen weer vroeg weg. De hele reis met die zware koffers slepen, die je eigenlijk nooit meer opendoet, in de Mid-West in vieze coffeeshops zitten en veel blessures oplopen. Maar de voorstellingen in de Metropolitan waren fantastisch. Ik heb daar ontzettend veel gedanst: Coppelia, Sylphides..."
Geciteerd uit: Haagsche Courant, 13 februari 1982

Hieronder vindt u een zo volledig mogelijk overzicht van de balletten waarin Alexandra Radius en Han Ebbelaar dansten bij het American Ballet Theatre:
 
Alexandra Radius. Foto: Jorge Fatauros.
Alexandra Radius. Foto: Jorge Fatauros.
 
Alleen in Alexandra Radius
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040